Patent Nedir? Nasıl Alınır?

Teknolojik açıdan sürekli olarak gelişen dünyamızda, buluşlara imza atan insanların haklarını korumak adına çok sayıda tedbir almak söz konusudur. Tedbirler arasında patent önemli yer tutar. Buluş sahibinin patent hakkında bilmesi gerekenler son derece önemlidir.

Buluş belgesi olarak TDK’de kendine yer bulan patent, bir buluşu uygulama hakkının kime ait olduğunu gösterir. Buluş sahibi haricinde kalan kişiler ürünü üretme, kullanma, ithal etme ve kullanma hakkına sahip olabilir. 20 sene süre ile tekel hakkı tanınması neticesinde, 3. Kişilerin buluş sahibine ödeme yapmadan üründen fayda sağlaması söz konusu değildir. Bu noktada patent için başvuru yapmak gerekir.

Patent başvuruları nereye yapılır?

Patent de diğer hizmetler ve ürünler gibi lisanslama yolu ile satılabilir, kiralanabilir. Aynı zamanda miras yolu ile bir sonraki kuşağa aktarılmaktadır. Patent başvuruları Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılmaktadır. Buraya yapılan başvuruları doğrudan kişi yapabilir veya kurumun yetkili bulduğu vekiller aracılığı ile de yapılabilir.

Sistem Patent bünyesinde yer verdiği eğitimli personel kadrosu ile firmalara en iyi hizmet sunmayı hedeflemededir. Marka ve patent danışmanlık standartlarına sahip olarak denetime tabii bir şirkettir. Aynı zamanda Türkiye’nin 20 ilinde faaliyetlerine devam ederek, Avrupa’nın birçok ülkesinde de ofise sahiptir. Bu anlamda patent alma süreçleri hakkında bilgi almak için bizi takip etmeye devam edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın